Een gebouw dat blijft
De plannen Next (right).

-4-

In eerste instantie adviseerde het drietal om nieuwbouw te plegen.

De kosten werden beraamd op 65.000 gulden. Een directeurswoning zou de kosten met 10.000 gulden verhogen.

Een verbouwing van het pand aan de Markt zou eveneens mogelijk zijn. Rijksbouwmeester Van Lokhorst voegde een schets van die verbouwing toe bij het advies.














Inspecteur Salveda was voorstander van nieuwbouw en stelde voor Venlo een bijdrage van 30% in de bouwkosten te laten betalen.

Omdat Venlo zwaar in de financiële problemen zat o.a  i.v.m het faillissement van de bank van Wolters, ging de minister akkoord met dat voorstel. De Venlose gemeeenteraad wilde echter niet hoger gaan dan een bijdrage van 20%. Bovendien wenste de raad dat de nieuw te bouwen school in dezelfde stijl zou geschieden als de inmiddels in dezelfde straat in aanbouw zijnde Mostartschool. Bovendien moest de school, zodanig ingericht worden, dat de driejarige cursus binnen drie jaar kon worden uitgebreid naar een vijfjarige. Tenslotte wilden de raadsleden de lokalen in de nieuwe Rijks-HBS gebruiken om er van gemeentewege teken- en herhalingsonderwijs te geven. De inspecteur van het Middelbaar Onderwijs steunde de meeste der Venlose voorwaarden.

Rijksbouwmeester Van Lokhorst wordt aan het werk gezet.

Door de directeurswoning te schrappen, het bouwterrein kleiner te plannen en het schoolgebouw slechts voor te bereiden op een eventuele uitbreiding tot vijfjarige cursus, zouden de bouwkosten waarschijnlijk dalen tot 50.000 gulden.

De schets laat

duidelijk zien, dat

men overwoog het

middengedeelte van

de zolder te veran-

deren in klaslokalen.

Voorts zou er achter

het pand een aan-

bouw geplaatst

worden.

Het idee, om de vleugels van de school niet onder een hoek van 90 graden te plaatsen, maar evenwijdig aan de Golziusstraat en de Sint-Martinusstraat, werd naar voren gebracht in de Venlose Commissie van Toezicht op het Middelbaar Onderwijs. De zwenking is geschetst op een papieren servet van café-restaurant Krasnapolsky in Amsterdam. Vermoedelijk tijdens een overleg van een van de commissieleden met rijksbouwmeester Van Lokhorst.

Up (parent). gebouw.